Girişimcilik ve “ben”

Herkese merhaba ben Ahmet Muhammed Çalmuk Met Dijital Ajans kurucu ortağıyım aynı zamanda Medipol Üniversitesinde dijital pazarlama ve girişimcilik alanlarında dersler veriyorum.

Paylaşmaktan keyif alıyorum. Sanırım bu isteğim iletişim kurma arzusundan geliyor. İletişim kurmanın en başarılı yollarından birisi de yazmak! Dijital medya stratejisini kurguladığımız markaların hedef kitlesiyle daha sıkı, etkin bir iletişim kurabilmesi için blog oluşturmalarını sağlıyoruz. Onlarca marka için blog kurarken paylaşma tutkumu vakit buldukça buralara bir şeyler yazarak yaşatmak istedim.

2015 senesinden Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldum. 2014’te mezun olmadan tam 1 yıl önce Tarık Gör ile Met Dijital Ajansı kurduk. 2 Üniversite öğrencisinin biri klavyesi bozuk diğerinin de şarjı 5 dk giden bilgisayarlarla Fatih At Pazarında bir kafe de çıktığı girişimcilik serüveninin 6. senesindeyiz. 2019 itibariyle gençlerden oluşan 13 kişilik ekibimiz butik bir ofisimiz ve alanında Türkiye’nin enleri diyeceğimiz markalara dijital medyada performans odaklı strateji geliştiriyoruz. Met Dijital’de markaların ticari hedeflerini yakalamaları ve geliştirmeleri için dijital mecraların gücünü kullanarak çalışmalar yapıyor ve bu hedefleri takip ediyoruz.

Çok uzun zaman önce değil 8 – 10 sene kadar önce kariyerimin en önemli döneminde olduğumu düşünüyordum. Hukuk fakültesini hedefliyordum, stresliydim. Ya hukuk fakültesini kazanacaktım ya da başarısız olacaktım. Kim bilir bam başka bir iş alanında devam edeceğimi. Meslek ve Üniversite seçim süreci! Kariyerimizin en önemli evresi… En önemlisi diyorum çünkü bu dönemde yaptıklarımız hayatımızın geri kalanını etkiliyor. Yıllarca okuduk bir çok şeyi deneyimledik, yüksek notlar almaya çalıştık ve geldiğimiz nokta Üniversite giriş sınavı. Şimdi geriye baktığımda kariyerimde kırılma noktalarının aslında sadece üniversite sınavı değil geçmişte üstlendiğim sorumluluklar olduğunu görüyorum.

Genel tanıma göre Girişimci, mal ve hizmet üretimi yapmak amacıyla üretim unsurlarını en kazançlı koşullar altında bir araya getiren kişiye denir. 

Girişimcilik; eski kuralları çağdaş yeniliklerle yorumlayan ve aksiyona geçiren beceri olarak tanımlar.

APPLE INC

Girişimcilik; fayda ve prestij odaklı tüm eylemlerin kesiştiği nokta olarak ifade eder.

MICROSOFT CORPORATION

Geçmişi gelecekle birleştiren ve şimdiyi yaratan yetenek olarak ifade eder.

ALPHABET INC

Girişim dediğimizde aklımıza ilk gelen markaların girişimciliği tanımlama şekillerine baktığımızda evet ben bir girişimciyim! Peki bunu ne tetikledi? Üniversite sınavında aldığım puan mı? Derslerde ki başarım mı? İçimdeki para kazanma arzusu mu? Cevap verecek olursam girişimcilik duygumu harekete geçiren şey bunların hepsi yani aldığım sorumluluklardı.

En önemli sorumluluklarımdan biri üniversite 3. sınıfta hayatıma yön veren Canım Annem’in desteği ile aldığım sorumluluklar oldu. (İlerleyen süreçte Annem’in girişimcilik sürecimdeki katkısını ele alacağım Girişimcilikte Aile’nin Etkisini isimli bir yazı yazacağım) Üniversitenin bitmeye yaklaşmasıyla birlikte ciddi bir sorumluluk altına girmiş oldum içimde ticari anlamda bir şeyler yapma arzusu arttı. Daha önce meraklı olduğum için vakit ayırarak gittiğim grafik tasarım, web tasarım gibi eğitimler beni bu alana yönlendirdi. Ufak sorumluluklar büyük tecrübeler kazandırdı ve iş sahibi yaptı.

Türkiye’nin girişimciye ihtiyacı var Almanya ile nüfusumuz hemen hemen aynı ancak Almanya’da 40 Milyon çalışan nüfus varken Türkiye’de bu rakam 20 milyon seviyelerinde. Hem devlet hem de özel sektör daha fazla üretim için inovatif fikirlere ihtiyacımız olduğunu biliyor ve bu konuda gençleri destekliyor. Hangi mesleği seçerseniz seçin ülkece üretmemiz gerekiyor üretmek için de üniversite bitirip 5.000₺ maaşla bir yere girip çalışmayı istemekten fazlasını yapmak gerek. Her birimiz içimizdeki girişimci ruhunu ortaya çıkarmalıyız. Daha fazlası için gayret etmeliyiz.

Hangi bölümü okursanız okuyun girişimci olmaktan vazgeçmeyin. En gelişmiş ülkelerden biri olan Japonya ile ülkemizdeki girişimci nüfusunun karşılaştırdığımızda şu an kinin 4 katı daha fazla girişimciye sahip olmamız gerekiyor. Geçenlerde bir bakanımızın sözü çok hoşuma gitti icat çıkarma yok icat çıkaran gençler olun diyor.

İcat derken girişimci olmak için illa bilimsel bir şeyler keşfetmemiz de gerekmiyor. Toplumsal, sosyal faydaya odaklanmamız gerekiyor. Ben girişimimle toplumdaki yada bir sektördeki hangi soruna çözüm üretebiliyorum. Ürettiğiniz çözüm ne kadar değerli burada en önemlisi sizi yukarı taşıyacak olan girişiminizin ticari anlamda karlılığını, iş modelini etkileyen ürettiğiniz değer olacaktır.

Peki bir girişimcide bulunması gereken özellikler nelerdir? Kısaca onlara göz atalım artık video içerikler var ve ben yazmaya yeni başladım o yüzden çok vaktinizi almadan sonuca gidelim. Günümüzde zaman çok değerli eskiden günde 10 birim iş yapıyorsak artık günde 30 birim iş yapmalıyız ve meşguliyetlerimiz var. Üretmekten bahsederken gereksiz zaman tüketmek istemem 🙂

1- İleri Görüşlülük

Bir girişimci için yarını bugünden görebilmenin önemi çok büyük. Bu hem yarının trendlerini bugünden kestirerek, henüz ortaya çıkmamış ihtiyaçlara çare olabilecek bir projeyi şimdiden hazırlamak, hem de giriştiğiniz projenin yarının şartlarında ne kadar başarılı olup olmayacağını bugünden ön görebilmek açısından önemli. 

2- Motivasyon

Bir yerde maaşlı çalışırken sizi motive edecek pek çok şey zaten vardır. Ama tek başınıza olduğunuzda bu motivasyonun içinizden gelmesi gerekli. Hele ki işe başlar başlamaz müşterilerin beklentileri ve teslim tarihleri gibi unsurlar yoksa proje hayata geçene kadar her gün aynı şevkle çalışabilmek için motivasyonunuzu kendiniz sağlamalısınız.

Burada benim avantajım gerçekten çok büyüktü. Girişimcilik konusunda hukuk mesleğini icra etmeyecek olmama rağmen ailem beni demotive etmedi. Sorumluluklarımızdan kaçmak istediğimizde ortağımla bir birimize çok destek olduk. İkimiz farklı şeyler yapmak istiyorsak hep bizim için en faydalı hangisiyse onu tercih ettik.

3- Özgüven

Girişimciliğin önemli bir ön koşulu risk almayı bilmektir. Eğer özgüveniniz eksikse bu risk almanızı gerektiren hemen her koşulda tereddüt etmenize ve çoğun zamanda fırsatları kaçırmanıza neden olur.

Bu konuyla ilgili ileride Met Dijital’i kuruş sürecimiz ve Yavuz Sayarlı ile yaşadıklarımız diye bir yazı yazarım belki.

4- Zaman Yönetimi

Eğer çalıştığınız süreyi doğru yönetemiyorsanız günde 50 saat çalışmanın bile faydası olmayabilir. Zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirin. Henüz işin başındaki çok az girişimcinin boşa harcayacak zamanı vardır. Aslında sınavlara hazırlık süreci bizi bu konuda iyi eğitiyor.

5- Finansal Bilgi

Ürün veya hizmetinizi kaça satmayı planlıyorsunuz? Peki bu rakama nasıl karar verdiniz? Bu kararı verirken hangi kriterleri hesaba kattınız? Bir şeyi öğrenmenin en kolay yollarından biri taklit etmektir. Rakiplerinizi taklit edin, hem daha hızlı yol kat edersiniz hem de hata payınız azalır. Ancak verdiğiniz sözleri tutmak kaydıyla.

6- Yönetim Becerisi

Her ekibin verimliliğini sürekli hale getirmek için iyi bir lidere ihtiyacı vardır. Ekibi her zaman mutlu ve verimli halde tutabilmek ise özel bir yetenek ister. Bu beceriyi zaman içinde edinmek de mümkün.

7- Planlama Yeteneği

Planlama yeteneği bir iş planı hazırlamaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. İş planı önemli ama bunun ötesinde planlarınızı daha ufak ve daha çabuk hayata geçirilebilir parçalara bölebiliyor olmanız gerekiyor. İşin planlama kısmında takılıp kalmamak, gereksiz detaylarla dolu planlar içerisinde boğulmamak da planlama yeteneğinin bir parçası.

Trello kullanımı ve sürekli know – how geliştirme

8- Esneklik

Her zaman işler planladığınız gibi gitmeyebilir. Öngördüğünüz durumlar tam tersi şekilde gerçekleşebilir. Bu tip durumlarda iki seçeneğiniz var. Ya “buraya kadarmış” deyip her şeyden vazgeçeceksiniz. Ya da esnek olup değişen şartlara ayak uydurarak yolunuza devam edeceksiniz.

9- Hırslı Olmak

İlk anda akla olumsuz çağrışımlar getirebilse de hırslı olmak iş dünyası için önemli bir meziyet. İşinizi büyütmek, bir sonraki adıma geçebilmek adına hırslı olmak aslında başarıya doğru kararlı bir şekilde yol almak anlamına geliyor. Hırs dengenizi korumak için gerçekçi hedefler koyu ve kendinizi yıpratmayın

10- İletişim Becerisi

Belki de listedeki en önemli madde bu. Müşterilerinizle, personelinizle, ortaklarınızla veya yatırımcılarla doğru şekilde iletişim kurmakta zorlanıyorsanız hayallerinizi hayata geçirmekte daha da zorlanacaksınız demektir. 

P

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer